zeearend gespot boven het Boetelerveld

Zeearend gespot boven het Boetelerveld
8-5-2016 om 08:57
Sjaak Bruggeman – onze man van het Boetelerveld – zag de zee-arend boven het Boetelerveld! De eerste keer dat hij hem zag. De eerste keer dat hij hier sowieso gesignaleerd is? Wat jammer dat de foto’s niet goed zijn geworden…

Sjaak Bruggeman: Het valt op dat er nogal wat hommels zeer laag over de grond vliegen om de bodem verkennen. Bij het vinden van een geschikt (muizen-)holletje wordt het in beslag genomen om een nieuwe kolonie te stichten.

Het havikvrouwtje slaat alarm als ik in de buurt kom, terwijl ze de jongen voert. Met wat geluk heb ik net een foto kunnen maken. Er liggen al poepspetjes onder het nest. Iets verder zit een luidruchtige paartje zwarte spechten geheimzinnig om een oude eik heen te draaien. Een raaf vliegt over en in de verte gaan kraaien hevig te keer.

Dan ineens weet ik van opwinding niet wat ik het eerst moet pakken. De verrekijker, mijn telescoop of de fotocamera. In de gauwigheid maak ik een tiental foto’s van een zeearend met een vleugelspanwijdte 200 tot 250 centimeter die boven het heideveld cirkelt!

Wat geweldig… Inderdaad net een ‘vliegende deur’! Dit moet wel de eerst keer zijn dat die ‘vliegende deur’, zoals de grootste arend van Europa wordt genoemd, zich boven het Boetelerveld, maar ook boven Raalte laat zien. De foto’s zijn onscherp. Maar in mijn herinnering heeft ie een topnotering ingenomen. Het is een rondzwevend exemplaar van zo’n 3 a 4 jaar oud die een territorium zoekt.

Op internet even gekeken naar de leeftijd: Volwassen vogels zijn bruin met een iets lichtere hals en kop. Sommige veren van de bovendelen hebben ook wat lichtere toppen zodat een geschubd effect ontstaat. De staart is zuiver wit. Bij onvolwassen vogels ontbreekt de witte staart en de lichte kop en hals. Juveniele vogels zijn donkerbruin met gestreepte onderdelen en een donkere kop en staart. Vogels van twee jaar hebben een lichtere buik en driejarigen zijn donkerder. Het duurt meestal vier tot vijf jaar voordat zeearenden een volledig adult kleed hebben.